Słodkie z kwaśnym – ciasto porzeczkowe z bezą i kruszonką

Zabieram się już jakąś dłuższą chwilę do podzielenia się z Wami tym przepisem. Mam wrażenie, że od jakiegoś czasu działam wolniej, czyżby to jednak znak wieku… 😉
No ale wracając do właściwego tematu.
Pod zdjęciem ciastka na istagramie zdania co do tego czy są chętni na przepis były podzielone, choć z przewagą dla Tak – chcę. 😉
Jeszcze porzeczki się nie skończyły (na szczęście), więc macie szansę wypróbować przepis. Myślę że nada się również do innych kwaśnych owoców. 🙂
My zebraliśmy porzeczki na działce i większość przerobiliśmy na sok i dżem, ale Duży zapytał czy moglibyśmy zrobić z nich ciasto, więc nie miałam wyjścia.
Połączenie słodkiego ciasta, bezy i kwaśnych porzeczek cudownie się równoważy dlatego polecam.

Ciasto z porzeczkami, bezą i kruszonką

Składniki:
ciasto:
  • mąka pszenna typ 500 – 150 g,
  • mąka pszenna krupczatka – 100 g,
  • masło schłodzone – 125 g,
  • cukier puder – 100 g,
  • żółtka – 4 szt,
  • kwaśna śmietana 18% – 1 łyżka,
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki,
  • sól – szczypta.
nadzienie:
  •  porzeczki czerwone – 800 g,
  • porzeczki czarne – 200 g,
  • mąka ziemniaczana – 3 łyżki,
beza:
  • białka – 4 szt,
  • cukier – 200 g,
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka,
  • sól – szczypta.
kruszonka:
  • mąka krupczatka – 50 g,
  • mąka kokosowa – 50 g,
  • masło schłodzone – 50 g,
  • cukier – 50 g.
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam na deskę. Dodaje masło i szybko siekam nożem, mieszając w ten sposób z mąką. Dodaje resztę składników i zagniatam ciasto. Zawijam je w folię i wkładam do lodówki na jakieś 30 minut.
Formę do ciasta wykładam papierem (mój patent żeby papier się nie ślizgał po formie to złapać go na brzegach spinaczami do bielizny, ważne tylko nie zapomnieć ich odpiąć przed włożeniem ciasta do piekarnika 😉). Ponieważ ciasto jest dość klejące, w czasie wylepiania nim spodu formy oprószam ręce mąką. Nakłuwam ciasto widelcem i ponownie wkładam do lodówki na 30 min.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 °C z termoobiegiem przez około 20 minut, do czasu aż będzie ładnie zrumieniony.
(moja foremka ma 22/32 cm)

 

Porzeczki (bez szypułek)🙂 oprószam w misce dokładnie mąką ziemniaczaną.

 

Przygotowuj bezę:
Ubijam białka z szczyptą soli, na sztywną pianę. Teraz powoli dodaję cukier cały czas ubijając na szybkich obrotach, aż do uzyskania gęstej błyszczącej masy. Dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam teraz już łyżką.

 

W małej miseczce przygotowuję jeszcze kruszonkę z podanych składników. Rozcieram masło z mąką i cukrem palcami do połączenia.

 

Teraz na podpieczony spód wykładam porzeczki, rozkładam je równo po cieście, na to bezę i kruszonkę.
Wkładam do nagrzanego wciąż piekarnika do 180°C i od razu obniżam temperaturę do 140°C z termoobiegiem i piekę około godziny, do momentu aż wierz bezy będzie chrupiący, a kruszonka złocista.
Wyjmuję i od razu przekładam na kratkę żeby spód nie nawilgł i czekam cierpliwie 😉 aż wystygnie.

 

Ciasto jest pyszne. 🙂 Dajcie znać czy Wam smakowało. A może czym zastąpić porzeczki, bo te są dość krótko… Czekam na pomysły, a najbardziej czeka Duży na kolejne ciasto, więc pomysłów nigdy dość. Choć to z porzeczkami równie smakowało Małemu, a nawet Kigi upominał się o swoją porcję. 😉

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii coś na słodko i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.