Kwaśne jabłka ukryte w słodkim ciastku

Mój Duży Wojtek ma swoje rytuały.
Jeden z nich to kawa i ciastko po obiedzie. Dźwiek minutnika ustawiny na 30 minut po posiłku zaprasza nas do wspólnego biesiadowania. 🙂
Dziś coś łatwego i pysznego. W kuchni było kilka kwaśnych jabłek, więc postanowiłam coś z nimi zrobić żeby się nie zmarnowały. 😉

2015-10-04-15-00-15_wm

Składniki:
margaryna – 250 g
cukier – 200 g + 0,5 szklanki
jajka – 4 szt
mąka – 300 g
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana – 2 łyżki
cytryna
mleko – kilka łyżek
jabłka kwaśne – 4 szt
cynamon, kardamon

Margarynę ucieram, dodaje cukier (200 g) 4 żółtka, wciąż ucierajac, wciskam sok z połowy małej cytryny, dodaje mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać kilka łyżek mleka.
2015-10-04-15-05-59_wm
Ciasto się uciera, a ja przygotowuje jabłka. Obieramy je i kroje. Tym razem pokroiłam w słupki. 🙂
Na blaszkę wyłożoną papierem wykładam ciasto i jabłka wymieszane z cynamonem i kardamonem.
2015-10-04-16-01-14_wm
Piekę około 35 minut w temperaturze 175 st. Przed upływem tego czasu ubijam białka na sztywno (można dodać szczyptę soli) następnie dodaje cukier i dalej ubijam. Jak piana jest gładka i błyszcząca dodaje do niej mąkę ziemniaczaną i tą masę wykładam na zapieczone ciasto.
2015-10-04-16-09-14_wm

2015-10-04-16-11-09_wm
Z tą pianą piekę jeszcze 15 minut w temperaturze 150 st.
Po tym czasie wyciągam i zostawiam do wystudzenia.

Teraz już spokojnie możemy usiąść razem do stołu. Słodkie ciastko, rozpływające się w ustach, do kawy to duża przyjemność.
2015-10-04-16-13-44_wm
Wszyscy są zadowoleni. 😉
Mam nadzieję, że Wam też posmakuje.
Dodam tylko, że zamiast jabłek można użyć inne owoce, byle kwaśne. 🙂
Smacznego.

Ten wpis został opublikowany w kategorii coś na słodko i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Kwaśne jabłka ukryte w słodkim ciastku

  1. ~aguha pisze:

    Koniecznie musicie wyprobowac ‚Jablka pod kruszonka’ u nas znane jako ‚Apple crumble’…
    Na blaszke potrzeba:
    2kg jablek
    (wg. uznania inne owoce takie jak sliwki, gruszki, banany etc)
    orzechy wloskie – duzo 🙂
    – jablka obrac i pokroic w gruba kostke, wylozyc nimi blaszke, posypac cynamonem (i, jesli jablka sa kwasne, cukrem)
    Na wierzchu posypac kruszonka (ja robie z 1/2 miekkiego masla, 1 szkalnki maki pszennej i 1 szklanki cukru).
    Wstawiam blaszke do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. godzine (az sie kruszonka zarumieni).
    Mniamniusne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.