Gofry takie jak z budki to marzenie wielu.
Nasze są pyszne i chrupiące i na pewno smakują chłopakom, ale czy to takie jak z budki musicie przekonać się sami. 😉
Wciąż jednak jesteśmy otwarci na nowe pomysły jak zrobić doskonałe gofry. Jeśli macie swoje sprawdzone przepisy i chcecie się z nami nimi podzielić, to piszcie.
W dobrych gofrach ma również znaczenie sprzęt czyli gofrownica, to znaczy: czym więcej mocy tym nasze gofry wyjdą smaczniejsze. 🙂
Zatem zabieramy się do pracy.
Składniki:
mleko 3.2% – 500 ml
mąka typ 500 – 500 ml
jajka – 2 szt
cukier – 1 łyżka
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
olej do smarowania gofrownicy
Oddzielamy żółtka od białek.
W mikserze łączymy wszystkie składniki oprócz białek. Kiedy masa jest gładka odstawiamy.
Teraz włączamy gofrownicę żeby się już grzała.
W osobnej misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywno.
Teraz już delikatnie łyżką łączymy ciasto z białkami.
Rozgrzaną formę delikatnie natłuszczamy. Nakładamy ciasto i pieczemy około 2 minut.
Bardzo ważny etapem jest studzenie gofrów na kratce. Tylko w ten sposób osiągniemy idealnie chrupiące gofry.
Jak mi się spieszy, a raczej chłopaki się nie mogą doczekać podrzucam gorące gofry i bawię się w żonglerkę. 😉
Smacznego!
A jeszcze jak się poda takie gofry z domowym dżemem czereśniowym to już w ogóle niebo w gębie 🙂
ps. Ci, co tu wrzucają swoje reklamy to chyba powinni Ci za to płacić, nie sądzisz?
Myśmy jedli z truskawkowo – rumowym lub konfiturą malinową.
A co do reklamy – mogliby. 😉