Dziś na specjalne życzenie 😉 – przepis na mazurek cytrynowy.
Wprawdzie już po Świętach, ale na dobre ciastko zawsze jest czas. A jego orzeźwiający smak i przyjemny aromat wiosną będzie jak znalazł. 🙂 Lekko słony smak ciasta i mocno cytrynowy krem komponują się idealnie.
Wystarczy zamiast mazurkowych wzorków zrobić go na formie do tarty. Można na wierzchu poukładać kandyzowane cytryny. Oczywiście i tak najważniejszy jest smak. 🙂
Składniki:
ciasto:
mąka typ 400 – 400 g,
sól – 1 łyżeczka,
cukier – 1 łyżeczka,
masło – 225 g,
zimna woda – 4 łyżki,
masa:
cytryny – 3 szt (większe),
jajka – 3 szt,
cukru pudru – 100 g,
masło – 80 g.
Mąkę wysypuję na stolnicę. Dodaję sól, cukier i zimne masło. Teraz siekam masło w mące nożem jak najdrobniej. Dodaję zimną wodę i szybko zagniatam ciasto. Następnie zawijam w folię i wkładam do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkuję, wykrawam do wielkości formy a z reszty robię brzeg. Moja forma ma 24 na 34 cm. Wstawiam jeszcze raz do lodówki na 15 minut. Włączam piekarnik na 200 st C. Po wyjęciu ciasta z lodówki nakłuwam je widelcem i wkładam do rozgrzanego piekarnika na ok. 20-25 min. Ciasto ma się lekko zarumienić, jednak należy pamiętać, że ono jest raczej jasne, bo nie ma w nim jaj. 🙂
Cytryny na początek przelewam wrzątkiem. Następnie ścieram z nich skórkę, tylko tą wierzchnią część. Teraz wyciskam sok z wszystkich cytryn.
Masę przygotowuję w tak zwanej kąpieli wodnej, więc potrzebuję dwa garnki. Do większego nalewam trochę wody. Stawiam na kuchence. Mniejszy garnek wkładam do tej wody. 🙂 Do niego wbijam jajka, dodaję cukier,sok i skórkę z cytryn i masło. Mieszam cały czas podgrzewając masę przez około 15 minut do zgęstnienia. Nie wolno doprowadzić do zagotowania kremu. 🙂 Masę po wystudzeniu wykładam na kruchy spód. Ozdabiam.
Mój mazurek jest ozdobiony kolorowym kandyzowanym ananasem i płatkami migdałów.
Zachęcam do wypróbowania przepisu. 🙂