Kwaśne jabłka ukryte w słodkim ciastku

Mój Duży Wojtek ma swoje rytuały.
Jeden z nich to kawa i ciastko po obiedzie. Dźwiek minutnika ustawiny na 30 minut po posiłku zaprasza nas do wspólnego biesiadowania. 🙂
Dziś coś łatwego i pysznego. W kuchni było kilka kwaśnych jabłek, więc postanowiłam coś z nimi zrobić żeby się nie zmarnowały. 😉

2015-10-04-15-00-15_wm

Składniki:
margaryna – 250 g
cukier – 200 g + 0,5 szklanki
jajka – 4 szt
mąka – 300 g
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana – 2 łyżki
cytryna
mleko – kilka łyżek
jabłka kwaśne – 4 szt
cynamon, kardamon

Margarynę ucieram, dodaje cukier (200 g) 4 żółtka, wciąż ucierajac, wciskam sok z połowy małej cytryny, dodaje mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać kilka łyżek mleka.
2015-10-04-15-05-59_wm
Ciasto się uciera, a ja przygotowuje jabłka. Obieramy je i kroje. Tym razem pokroiłam w słupki. 🙂
Na blaszkę wyłożoną papierem wykładam ciasto i jabłka wymieszane z cynamonem i kardamonem.
2015-10-04-16-01-14_wm
Piekę około 35 minut w temperaturze 175 st. Przed upływem tego czasu ubijam białka na sztywno (można dodać szczyptę soli) następnie dodaje cukier i dalej ubijam. Jak piana jest gładka i błyszcząca dodaje do niej mąkę ziemniaczaną i tą masę wykładam na zapieczone ciasto.
2015-10-04-16-09-14_wm

2015-10-04-16-11-09_wm
Z tą pianą piekę jeszcze 15 minut w temperaturze 150 st.
Po tym czasie wyciągam i zostawiam do wystudzenia.

Teraz już spokojnie możemy usiąść razem do stołu. Słodkie ciastko, rozpływające się w ustach, do kawy to duża przyjemność.
2015-10-04-16-13-44_wm
Wszyscy są zadowoleni. 😉
Mam nadzieję, że Wam też posmakuje.
Dodam tylko, że zamiast jabłek można użyć inne owoce, byle kwaśne. 🙂
Smacznego.

2 thoughts on “Kwaśne jabłka ukryte w słodkim ciastku

  1. Koniecznie musicie wyprobowac 'Jablka pod kruszonka’ u nas znane jako 'Apple crumble’…
    Na blaszke potrzeba:
    2kg jablek
    (wg. uznania inne owoce takie jak sliwki, gruszki, banany etc)
    orzechy wloskie – duzo 🙂
    – jablka obrac i pokroic w gruba kostke, wylozyc nimi blaszke, posypac cynamonem (i, jesli jablka sa kwasne, cukrem)
    Na wierzchu posypac kruszonka (ja robie z 1/2 miekkiego masla, 1 szkalnki maki pszennej i 1 szklanki cukru).
    Wstawiam blaszke do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. godzine (az sie kruszonka zarumieni).
    Mniamniusne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.