Złota zapiekanka z kalafiorem, ziemniakami i mięsem mielonym

Czasem gdy chcemy w miarę szybki obiad, a jednocześnie żeby nie był nudny i przewidywalny trzeba trochę pokombinować. Kupiłam piękny kalafior i stwierdziłam, że to nie może być kolejny taki sam posiłek. Mięso, bo o nie prosił Duży też musiało się tam znaleźć, a reszta to już żeby jakoś pasowało.
Kalafior gotowany z kurkumą nabiera takiego koloru że nie tylko smakuje, ale i zachwyca.
Lubie taką zabawę w kuchni w „co by tu jeszcze dodać” sprawia mi frajdę i w sumie to już nie obowiązek zrobienia obiadu dla rodziny a przyjemność tworzenia. A co z tego wyszło dowiecie się jak sięgniecie po przepis, zatem zapraszam.

Co jest nam potrzebne?
mięso mielone – 500 g,
średniej wielkości ziemniaki – 4 szt,
kalafior – 1 szt (u mnie większy, ale mniejszy też da radę),
śmietana 18% gęsta – 150 ml,
jajka – 3 szt,
oliwa – 2 łyż,
ser typu cheddar – 100 g,
przyprawy (u mnie kurkuma, kolendra mielona, kumin, papryka wędzona mielona, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz, sól), można wybrać takie jakie się lubi.
Jak to zrobić?
Umyłam i pokroiłam w grube plastry ziemniaki (nie obrałam ich ze skórki), wrzuciłam do garnka z gotującą się osoloną wodą na około 10 minut, tak żeby były podgotowane, ale się nie rozpadały, mają być takie al dente. Wyjęłam je z wody na sito, a do wrzątku wsypałam 2 łyżeczki kurkumy i włożyłam kalafior podzielony na cząstki. Również tylko go obgotowałam, musi być taki pół twardy, nie może się rozpadać.
Na patelnię włożyłam mięso dodałam paprykę wędzoną pieprz i sól i wysmażyłam bez dodawania tłuszczu.
Teraz już czas włączyć piekarnik na 200 st. Naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą i poukładałam w nim ziemniaki, mięso, na wierzch kalafior.
Przygotowałam sos ze śmietany i jajek mieszając je blenderem z  przyprawami (kolendra mielona, kumin czosnek, pieprz, zioła prowansalskie). Sosem polałam potrawę i wstawiłam do piekarnika na 20 minut.
Ser typu cheddar starłam na tarce. Wyjęłam zapiekankę z pieca po tych 20 minutach, posypałam serem i wstawiłam jeszcze na 10 minut tak do czasu aby ser się zrumienił.
Po tym czasie pozostaje już tylko nałożyć na talerze i się zajadać. 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.