To od czasu odkrycia moje ulubione jedzenie. 🙂 A i Wojtki jak jest taki makaron to proszą o dokładkę. A przecież, to cieszy mamę najbardziej – jak chłopaki chwalą. 😉
Pomysł z jakiejś knajpki z chińskim jedzeniem. Makaron, warzywa al-dente, i sos orzechowy -tam z masła orzechowego z orzeszków ziemnych, bo takie jest najbardziej popularne w sklepach. 🙂
U Nas makaron chiński – uważam, że do takich dań jest najlepszy, warzywa bardziej bogate i na pewno więcej 😉 i sos z masła z orzechów włoskich własnej roboty. 🙂 Moim nieskromnym zdaniem duuużo lepszy. 😉
Składniki:
makaron – jedno opakowanie (u Nas to Makaron Mie firmy House of Asia)
cebula duża – 1 szt
marchewka – 3 szt
pietruszka – 1 szt
seler – bardzo mały 🙂
por – 1/2 szt
cukinia – 1/2 małej
olej do smażenia
sól, pieprz, czosnek granulowany
masło orzechowe (u Nas własnej produkcji z orzechów włoskich)
sos sojowy
olej sezamowy
kilka łyżek ciepłej wody
Stawiam wodę na makaron.
A w tym czasie po kolej siekam warzywa, cebula w piórka, reszta w paseczki. Jak zagotuje się woda solę i wrzucam makaron. gotuje się go bardzo krótko. 2 – 3 minut, nie dłużej dlatego warto przy nim postać, żeby się nie zagapić. 🙂 Odcedzam. Ja nie przelewam zimną wodą. Na patelni – wok rozgrzewam olej wrzucam cebulę, jak się zeszkli dodaję marchewkę, pietruszkę, seler i pora. Duszę cały czas mieszając. Sprawdzam dość często, bo warzywa mają być al-dente. Cukinię dodaję jako ostatnią, bo ta jest miękka i właściwie wystarczy, że złapie temperaturę. 🙂
Do warzyw dodaję makaron. Mieszam łyżką do makaronu, bo tak najprościej dobrze połączyć.
Teraz do małego rondelka nakładam kilka łyżek masła orzechowego kilka łyżek ciepłej wody, sos sojowy i kilka kropli oleju sezamowego. Szybko łączę łyżką, jeśli jest za gęsty, jeszcze odrobina wody.
Sos przekładam do makaronu dodaję pieprz, czosnek i odrobinę soli do smaku. Wszystko razem mieszam i obiad gotowy. 🙂
Smacznego.