Sernik zupełnie inny – z orzechowym posmakiem ;)

 
Oglądając różne programy kulinarne często słyszę, że potrawy których nigdy bym o to nie podejrzewała mają orzechowy posmak. Czasem mnie to nawet trochę śmieszy. 😉
Jednak za orzechowy posmak w moim serniku ręczę głową. Wszak w swym składzie zawiera orzechy włoskie. 😉
Od kiedy robię własne masło orzechowe (z orzechów włoskich)  chętnie szukam przepisów,  w których można je wykorzystać.
Ten sernik robię już od jakiegoś czasu. Zaczęło się od tego, że znalazłam kilka przepisów na sernik z masłem orzechowym. Zawsze była w nich mowa o maśle z orzechów ziemnych.
Postanowiłam poeksperymentować i tak powstał mój przepis na sernik.
Smakuje nam bardzo, dlatego chcę podzielić się z Wami przepisem.
 

No tak, ale żeby zrobić taki sernik trzeba mieć masło z orzechów włoskich.
To może na początek zdradzę jak je robię. 😉

 

Masło orzechowe:
Potrzebne są oczywiście orzechy! Na początek obrane orzechy należy uprażyć na rozgrzanej suchej patelni.
To jak bardzo zależy od nas. Jeśli lubimy mocniej prażone robimy to dłużej. Po prostu warto skosztować w czasie prażenia. Ostrożnie, bo są gorące!
Uprażone zawijamy w ściereczkę i pocierając pozbywamy się z nich skórki. Nie trzeba całkowicie. Masło ma bardziej prażony smak gdy trochę jej zostawimy.
Przestudzone orzechy wkładam do blendera. Mój ma objętość 500 ml. Wsypuje tak 3/4 objętości i zaczynam miksować. Jak orzechy są dobrze rozdrobnione dodaje łyżkę miodu i szczyptę soli. Miksuje tak długo aż zrobi się gładka masa.
Potem przekładam do słoika i przerabiam następną partię orzechów.
Ja robię sporo naraz, bo takie masło świetnie się przechowuje w lodówce nawet długie miesiące. 🙂 A ja uwielbiam makaron z warzywami i z sosem orzechowym, właśnie z tego masła. Tu przepis.

 

Składniki:
Spód:
– 100 g gorzkiej czekolady,
– 70 g masła,
– 70 g szklanki cukru
– 2 jajka,
– 40 g mąki pszennej.
Masa serowa:
– 500 g sera twarogowego (dobrze zmielony),
– 3 jajka,
– 3 żółtka,
– 200 g cukru,
– 125 ml kwaśnej śmietany 18 %,
– 200 g masła z orzechów włoskich,
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Karmel:
– 100 g cukru,
– 150 ml śmietany kremówki,
– posiekane uprażone orzechy,
– sól gruboziarnista.

 

Wykonanie:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Spód.
Moja forma ma rozmiar 21 x 21 cm.
Połamaną czekoladę i masło wkładam do garnka i podgrzewam w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną masę odstawiam do przestudzenia. Gdy jest już letnia dodaje pozostałe składniki. Mieszam i wylewam ciasto do formy. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodaję kilka łyżek mleka. Piekę ok. 15 minut w 180 st. Następnie studzę.
Masa serowa.
Do misy miksera wbijam jajka i żółtka. Zaczynam miksowanie. Dalej dodaje cukier, masło z orzechów włoskich, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i zmielony ser. Mieszam do połączenia składników tak, aby masa nie była bardzo napowietrzona. Ser wykładam na wystudzony spód i piekę ok. 50 minut w temperaturze 170 st. Po upieczeniu pozostawiam w uchylonym piekarniku, do całkowitego ostudzenia.
Karmel.
Cukier podgrzewam na średnim ogniu, do czasu, aż zacznie się karmelizować i uzyska złotą barwę, wtedy zestawiam go z ognia i stopniowo dodaję śmietankę ciągle mieszając. Przestudzony wykładam na sernik, posypuje uprażonymi orzechami i gruboziarnistą solą.
Sernik przechowuje w lodówce.
Jest naprawdę pyszny.
Dziś zajadaliśmy się nim z chłopakami w czasie popołudniowej kawy. Był naprawdę pyszny!

Zapraszam do wypróbowania przepisu.

 

16 thoughts on “Sernik zupełnie inny – z orzechowym posmakiem ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.