Nie wiem dlaczego nie podzieliłam się z Wami moim ulubionym przepisem?
Czekoladowe z gruszkami to ciasto, które robimy najczęściej. Po pierwsze jest czekoladowe, a to już jest duży plus. Po drugie z gruszkami. 🙂 Szybkie w przygotowaniu. Zawsze wychodzi. Dobre do poczęstowania gości, ale i do popołudniowej kawy na każdy dzień. 🙂
Gruszki w syropie to obowiązkowy punkt w moich przetworach. Zawsze jest mały zapas w piwnicy. Oczywiście można takie gruszki kupić, jeśli akurat u Was ich nie ma. Są dostępne w puszkach. A na przyszłość polecam takie własne. Przekonacie się, że warto. 🙂
Zapraszam do przepisu. 🙂
Składniki:
gruszki w syropie – 1 słoik 0,9 l. lub puszka 850 g,
mąka – 250 g,
kakao – 50 g,
cukier trzcinowy – 250 g,
masło – 300 g,
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki,
jajka – 2 szt,
ekstrakt waniliowy – 2 łyżeczki,
mleko – 100 ml,
Polewa:
czekolada gorzka – 100 g,
masło – 60 g,
śmietanka 30% – kilka łyżek.
Przygotowanie:
Włączam piekarnik na 180 stopni i przygotowuję blachę, to znaczy wykładam ją papierem do pieczenia.
Gruszki odsączam na sitku.
W robocie ucieram masło, dodaję cukier, jajka i ekstrakt waniliowy cały czas miksując. W misce mieszam mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Mieszankę wsypuję małymi porcjami do masy z jaj masła i cukru. Miksuje. Dodaję mleko. Ciasto nie powinno być zbyt gęste.
Gotową masę wykładam na blachę i na niej układam gruszki pokrojone na mniejsze części lekko wciskając je w ciasto. Piekę około 45 min.
W wodnej kąpieli (garnek z wodą na gazie, a w nim garnek ze składnikami na polewę) rozpuszczam tabliczkę gorzkiej czekolady, dodaję masło i kilka łyżek śmietanki 30%. Na lekko wystudzone ciasto wylewam polewę.
Zostawiam do wystudzenia.
Zapach, który unosi się w domu sprawia, że jesteśmy bardzo niecierpliwi.
Chłopcy szykują talerzyki, Kigi robi kawę i siadamy do stołu. 🙂
Smacznego!
Nie wchodzę tu więcej, bo dostaję ślinotoku. A Kuba dałby się pokroić za takie ciasto czekoladowe.
Żartuję! Pewnie zagladnę tu jutro znowu 😀